“Ar trebui sa se dea amenda daca traiesti cu viteza prea mare”-Ioana Parvulescu
Ati fost sanctionat pentru savarsirea unei contraventii?
Doresti suspendarea executarii sanctiunii contraventionale?
!!! Este momentul potrivit sa apelezi la serviciile unui avocat!!!
Ce este bine sa cunosti?
- Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la savarsirea faptei!!! iar prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale (art. 13 din Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor)
- „Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii!!! „ iar „Prescriptia executarii sanctiunilor contraventionale poate fi constatata chiar si de instanta investita cu solutionarea plangerii contraventionale.” (articolul 14 din Ordonanta 2/2001)
- Lipsa uneia dintre mentiunile privind numele si prenumele agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, in cazul persoanei juridice, lipsa denumirii si asediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu. (art. 17 din Ordonanta2/2001)
- Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate inprocesul-verbal (articolul 28 (1) din Ordonanta 2/2001)
- Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii (art.31 (1) din Ordonanta 2/2001)
- Plangerea se depune si se solutioneaza in baza competentei alternative la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia ori la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul!!! Plangerea suspenda executarea. (art 32 din Ordonanta 2/2001)
- Daca prin lege nu se prevede altfel, hotararea prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata numai cu apel. Apelul se solutioneaza de sectia de contencios administrativ si fiscal atribunalului.
Motivarea apelului nu este obligatorie.Motivele de apel pot fi sustinute si oral in fata instantei.!!! Apelul suspenda executarea hotararii. (art.34 Ordonanta 2/2001)Plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionarea contraventiilor se solutioneaza cu precadere. (art. 35 din Ordonanta 2/2001)