office@simonastolerciuc.ro
(+4) 0745 573 442

Simona Stolerciuc - Blog

Ce este un avocat?

Ce este un avocat?

Intrebarea aceasta am pus-o pentru intaia oara, candva, demult, in copilarie, cand bunica, cu o voce calda, plina de admiratie si respect, mi-a prezentat un domn distins, prieten al familiei noastre,  spunand ca este avocat.

Ce este acela un avocat?”, am intrebat, curioasa.

Cineva care descurca oamenii”, a raspuns cu blandete bunica.

Avocat! Acesta a fost, din momentul acela, raspunsul pe care eu l-am dat la intrebarea ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” sau, mai tarziu, la intrebarea ce vrei sa te faci cand vei termina scoala generala, sau liceul, sau facultatea, sau studiile postuniversitare”. Invariabil, avocat.

Acum sunt avocat in Baroul Suceava si cred cu tarie ca misiunea avocatului nu este una oarecare, ci este o misiune sacra: aceea de a apara creatia divina absoluta, omul.

In Palatul de Justitie, ca intr-un templu, purtand cu demnitate roba, avocatul respecta si aplica proceduri de drept, participand, asemeni unui sacerdot, la savarsirea unui ritual sacru, acela al infaptuirii justitiei.

La intrebarea Ce este acela un avocat?”, Mircea Djuvara raspundea asa: Avocatul este si trebuie sa ramana aparatorul ordinii legale. El reprezinta, in definitiv,subtilitatea rafinata a ratiunii si convingerii, adica Dreptul insusi, in lupta victorioasa cu forta patimasa si brutala”.