office@simonastolerciuc.ro
(+4) 0745 573 442

Simona Stolerciuc - Blog

Asistenta in vederea obtinerii despagubirilor pentru victimele accidentelor rutiere

Se numesc accidente crimele care se comit cu automobilele „-Eduardo Galeano

  1. Ai fost victima unui accident rutier?
  2. Urmaresti ca cel vinovat de producerea accidentului sa fie tras la raspundere penala?
  3. Te intrebi cum poti obtine despagubiri in cuantum cat mai ridicat?
  4. O ruda apropiata a fost victima unui accident rutier?
  5. Doresti sa obtii despagubiri pentru durerea provocata prin moartea unei rude apropiate in urma unui accident rutier?

Atunci este momentul sa afli despre incontestabilele beneficii pe care, in situatiile de mai sus,  le ofera incheierea unui contract de asistenta juridica cu un avocat.

Colaborarea cu un avocat asigura maximizarea sanselor de a obtine despagubiri in cuantum ridicat, atat daune morale cat si daune materiale, la care aveti dreptul in urma prejudiciului suferit.

Un prim pas in vederea obtineriidespagubiriloril constituie formularea unei plangeripenale  prin care  solicitati tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate de producerea accidentului si va constituiti parte civila cu suma solicitata.

Daca din Certificatul Medico Legal eliberat de catre  IML la solicitarea organelor de urmarire penala rezulta ca prezentati leziuni care necesita pentru ingrijiremai mult de 90 zile de ingrijiri medicale, dacă viața v-a fost pusă în pericol sau dacă se constată că ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav și permanent, organul de cercetare penală va continua cercetările urmând să stabilească cine se face vinovat de producerea accidentului.

In situatia in care leziunile ce v-au fost produse  in urma accidentului rutier necesita pentru ingrijire mai putin de 90 zile de ingrijiri medicale, nu v-a fost pusa viata in pericol si nu ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav și permanent  iar cauza  a fost clasată având în vedere prevederile Noului Cod Penal,  vă puteți valorifica drepturile pe calea unei acțiuni civile separate, formulate împotriva asigurătorului de răspundere civilă ce a emis polița RCA pentru autovehiculul ce se se face vinovat de producerea accidentului.

In caz de vatamare a integritatii corporale sau sanatatii unei persoane, despagubirea trebuie sa cuprinda echivalentul castigului din munca de care cel pagubit a fost lipsit sau pe care este impiedicat sa il dobandeasca, prin efectul pierderii sau reducerii capacitatii sale de munca. In afara de aceasta despagubirea trebuie sa acopere cheltuielile de ingrijire medicala si, daca va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit, precum si orice alte prejudicii materiale.

Despagubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine numai celor indreptatiti, potrivit legii, la intretinere din partea celui decedat. Cu toate acestea, instanta, tinand cont de imprejurari, poate acorda despagubiri si celui caruia victima, fara a fi obligata de lege, ii presta intretinere in mod curent.

In caz de vatamare a integritatii corporale sau sanatatii poate fi acordata si o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala.

Instanta judecatoreasca va putea, de asemenea sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu.